Акулите – страховитите хищници на океана

Акулите – страховитите хищници на океана

Акулите са едни от най-любопитните създания на океаните. Те са по-стари по произход и от динозаврите, и въобще всичко, което може да се нарече гръбначно животно. Свирепите бозайници са се появили преди около 400 милиона години и от тогава насам обитават планетата земя. Тъй, като тези създания са изумителни по своята природа, то решихме да ви запознаем с няколко интересни факта за тях.

  • Страховитите акули са всеизвестни с острата си захапка, пълна с няколко реда зъби, но знаете ли, че през живота си една акула може да замени повече от 30 000 свои зъба. Всъщност акулите имат около 40 до 45 зъба, но могат да имат цели 7 реда резервни. Това е така, защото акулата често загубва зъбите си, но те биват бързо заменяни.
  • Дали предполагате, че в световните океани съществуват над 500 вида акули! Те се различават помежду си главно по формата и размера си. Всички те, обаче имат големи черни дробове, много силно изострени сетива и скелети от хрущялни кости с голяма гъвкавост.
  • Ако сте виждали акула-чук, то знаете, колко интересна форма на главата има тази акула. За да може да се роди, тя има мека глава, иначе преминаването и през родовия канал е невъзможно.
  • Предполагали ли сте някога, че акулите са изчезващ вид. Главният виновник за това се оказва риболовът, водещ до избиването на акулите за храна на хората. Въпреки, че акулата е една от трайните обитатели на земните океани, то тя силно е намалила популацията си. Например китовата акула живее до 100 години, но се размножава едва след 30 годишна възраст. Така риска от скорошното и изчезване се увеличава още повече.
  • Всички знаем, че акулите са способни да убият човек, но кои точно акули? Това са бичата акула, голямата бяла акула и тигровата акула. Те са най-склонни да нападат хора и са достатъчно големи, за да ги убият.
  • Колко храна изяжда една голяма бяла акула според вас? Цели единадесет тона годишно е отговорът. И още нещо интересно – бичата акула е любител и на сладководните води, така че можете да я срещнете във водите на реки, лагуни и заливи.
  • Най-голямата акула е китовата и това го знаем добре, но едва ли повечето от нас знаят, че тя може да роди до над 12 малки акули от една бременност. Затова и семействата на този вид акули са толкова големи.
  • Акулите имат очи изтеглени в двете страни на главите си и така те виждат на периметър от 360 градуса. Освен това въпреки многото си зъби не сдъвкват храната, а я гълтат на едри парчета.
  • Сините акули са най-изчезващият вид акула до момента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *