БИРА

БИРА

Рецептата за приготвяне на бира е най-старата записана рецепта в света

Древните египтяни първи документират процеса на варене върху папирусни свитъци през около V век преди Христа. Тези първи бирени напитки са се приготвяли от продукти като нарове и кореноплодни растения.

Египтяните използвали бирата за религиозни церемонии, а фараонът ръководил  плановете на дейност в пивоварната и разпределението на работата. С други думи, може да наречете фараоните първите пивовари, или ако искате можете да кажете на днешните пивовари фараони.

Първобитните култури в Месопотамия обаче, се смятат за първите пивовари, въпреки че те не са си направили труда да запишат нищо от това, което са създали. Тези култури са съществували преди около 10 000 г. пр. Хр.

Бирата се отправя от Близкия изток през Средиземноморието към Европа, където се превръща в неразделна част от живота на хората. Това важало с особена сила за Северна Европа, където имало в изобилие ечемични култури, които осигурявали  достатъчно сурови съставки за пивоварите. Бирата била високо ценена, както заради нейната хранителна стойност, така и защото била безопасна алтернатива на питейната вода, тъй като много от водните източници били замърсени от човешка дейност.

Бирата, както я познаваме днес, се ражда през ранното Средновековие. Пивоварите използвали малцов ечемик като основен източник на ферментирала захар в продължение на стотици години, а употребата на хмел, като горчив и ароматизиращ агент, става обичайна съставка през дванадесети век. Преди това много различни билки и подправки се били използвали за балансиране на сладките малцови вкусове в бирата. От клонки от смърч и сухи цветя до горчиви корени намерили своето място в съдовете за варене на бира.

Около 1150 г. обаче германски монаси започнали да използват див хмел в бирата и съставката бързо се усещала, за това и се наложила. Пивоварите установяват, че хмелът добавя много приятна, опияняваща горчивина и като допълнителна полза се установило, че хмелът действа като естествен консервант, който удължава живота на бирата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *