Вино от боровинки и шипки

Вино От Боровинки И Шипки

Боровинките са вкусни и здравословни плодове. Те съдържат множество полезни вещества, като например: антиоксиданти, обогатени са с множество фибри и витамин С.

Научно доказано е, че вино от боровинки е полезно за сърцето, както и за подобряване на паметта. Вино от боровинки се приготвя трудно, тъй като в тях се съдържа бензоена киселина, която провокира развитието на дрождите. За да приготвите хубаво вино боровинките трябва да се слагат поне няколко дни след набирането им. За да получите по-лесно сок, те трябва да се залеят с вода – например 10 кг плод се накисват с  4 литра вода, след което се варят до кипване. След като се охладят, омекналите плодове се пресоват. Твърдите части, които са останали, се заливат отново с вода /по 15 литра вода за всеки 10 литра получен сок/ и след около денонощие наново се пресоват.

Полученият сок от 2-те пресования се смесва, и на всеки 10 литра смес се прибавят по 2 кг захар, 3 грама амониев фосфат и 10 грама лимонена киселина (лимонтузу), която предварително бива разтворена в малко хладка вода. След което получената смес се оставя да ферментира в сравнително топло помещение. След ферментацията виното трябва да се прецеди от грубата кал, която се е наслоила по дъното на съда.

Сокът за хубаво десертно вино се прави по същия начин, но при него се добавя повече захар – на 10 литра сок около 2,5 – 3 кг захар. Процесът на ферментация и всички останали действия по приготвяне на боровинково вино, са абсолютно същите както при направата на десертни вина от други плодове.

Вино от шипки. Шипките са полезен плод, съдържащи много витамини и минерали и могат да се използват целогодишно. Шипката е полезен еликсир от природата , която се използва за направата на чай, мармалад, дори и вино. Шипковото вино е доста вкусно, но за направата му плодовете трябва да са добре узрели – може пресни или изсушени. Тези плодове предварително се надробяват и измиват с чиста чешмяна вода, като за предпочитане е да се разтриват с ръце, за да паднат дребните листенца и да изплуват над повърхността на водата.

За да получим хубаво вино от шипки /или люспи от шипки/, трябва на всеки килограм плодове /прясно набрани/ или на половин килограм суши шипки и люспи да се добави захаросан разтвор от 5 литра вода и 1 кг захар, и се вари около 15-20 минути, като след това към него се добавят около 5-6 грама винена или лимонена киселина. Плодовете или люспите се поставят в стъклен затворен съд, след което се заливат със захарния сироп, като се съхраняват на стайна температура /около 20-25°С/.

За да получи добра ферментация сместа е препоръчително  да се добави и малко количество прясна хлебна мая, предварително разтворена в  хладка вода. След самата ферментация твърдите части от плода се утаяват на дъното на съда, а виното постепенно започва да се избистря, затова тази утаена кал трябва да се премахне.

Получената течност трябва да се съхранява в достъпно, но хладно помещение. Всички грижи по съхраняването и обработката на шипковото вино се полагат както и при направата на обикновените гроздови вина.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *