Едмънтън - градът мечта

Едмънтън – градът мечта

Нефтената столица на Канада, така наричали Едмънтън в средата на миналия век. Към 40 – те години на 20-ти век около града били открити богати залежи на нефт и довело до истински икономически бум – за 10 години населението нараснало двойно.

Към 60-те пак имало застой, но после нещата отново заработили в полза на града и неговото население. Днес Едмънтън е административен и културен център на провинция Албърта, с население над 800 000 и има добре развита икономика и доста неща, с които да се похвали.

Това e един от най-привлекателните за инвестиции и заселване канадски градове. Едмънтън определено е доста модерен град, но съвсем не загърбва миналото: от южната страна на река Норд Саскачуан (или Северен Саскачеван) се намира реконструкция на форт Едмънтън – последният от търговските пунктове за кожи в щата Албърта.

Днес „форт Едмънтън парк” е любима туристическа атракция с исторически сгради от края на XVIII до началото на XX век. В къщите са разположени експозиции за историята на града и неговите околности – това е най-големият исторически музей под открито небе в Канада.

По улиците има стари каруци, файтони и коли, а къщите напомнят времето, когато фортът е бил център на търговията с кожи и начална точка за заселници. Към форта води старинен влак с парен локомотив, из града туристите могат да се разходят с исторически трамвай, а най-романтична е разходката с параход по реката.

Любопитното е, че днес във форта всеки може да облече костюм отпреди век и да се включи в шествие или представление за онова време. Така че играта с миналото в Едмънтън е доста истинска. Винаги има време и място за забавление. Тук се крие една от най-любопитните ботанически градини в света. Всъщност идеята на стъклените постройки е по тях да не се натрупва сняг. Гледката е впечатляваща – като докосване до бъдещето.

Пирамидите са любимо място за отбелязване на празнични поводи – в почивните дни там обикновено има сватбени ритуали. В града има впечатляващи музеи, сгради с любопитна история, над 30 фестивала през цялата година – винаги има какво да види човек. И още: дори и да не хванете някое о т тези необикновени събития, през топлите месеци Едмънтън ще ви плени със зеленината си. В Канада това e градът с най-голямо количество паркови насаждения на човек – 100 кв. км зелена зона с 22 парка. А когато времето не позволява разходки, има едно място, което става убежище за всякакви занимания: „Уест Едмънтън мол” – най-големият мол в Северна Америка: 20 кина, множество театри, параклис, над 100 луксозни ресторанта, казино, увеселителен парк, аквапарк, голф площадка, ледена пързалка.

Има ли смисъл да продължаваме? Тук няма никакъв начин да се сблъскате със скуката. А през студените месеци в околностите на Едмънтън има няколко ски курорта , а в самия град е пълно с ледени пързалки – фигурното пързаляне и хокеят са наистина национален спорт.
Сигурност и вдъхновение, това са две от най-ценните неща, които Едмънтън дава: казват, че този град се слави като най-спокойният и сигурен град в Северна Америка. А как го постигат ли ? С твърди мерки срещу всички нарушители на закона.

Местната полиция не подминава с лека ръка дори и най-дребните нарушения, неправилното пресичане, излишното вдигане на шум – нищо. Глобите се събират без никакви уговорки.

И да, само така се постига спокойствие, на което всеки завижда. И жителите вдъхновено развихрят талантите и фантазията си – в науката, архитектурата и изкуството. Всичко това си личи по облика на целия град. На места градът наистина изглежда като излязъл от филм за бъдещето – с научния си център и с великолепните архитектурни решения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *