Как да разнообразим ежедневието на домашния любимец

Как да разнообразим ежедневието на домашния любимец

Рутината не е нито за хората, нито за животните – скучаят, отпускат се, стават апатични, губят тонус. Всичко това се отразява зле и на здравето им. Затова, ако ви се струва, че домашният ви любимец линее, трупа излишни килца или ви гледа тъжно, пробвайте да го разнообразите. Ето някои идеи:

1.Предложете ново занимание на открито за кучето! – Разходките, придружени с активни физически упражнения, сплотяват стопанина и неговия любимец, освен това са полезни и за двамата. Според случая и индивидуалните възможности на участниците, можете да пробвате кучето ви да тича редом с вас, докато вие карате колело, да играете заедно на фрисби или да прескачате някой дънер в парка.

Не се задоволявайте само да му хвърляте клон и то да ви го носи, докато вие стоите на едно място или дори си седите на пейката. Още по-приятно и забавно за двама ви ще е, ако се присъедините към други стопани на четириноги любимци, които са спортно настроени – заедно е винаги по-весело.

2.Включете в дневния си режим време за игра с коткaтa си! – Писаните обичат да дебнат и търсят скрити играчки (още по-вълнуващо е, ако са светещи). Това занимание събужда ловния им инстинкт и е идеален повод да ги накарате да станат от дивана и да се поразтъпчат. Пробвайте различни котешки играчки, за да установите коя примамва най-успешно вашата любимка. Разгледайте какво предлагат в зоомагазина, но може и сами да приспособите нещо – например кълбо шарена прежда, което се търкаля по пода, тенис топка, която подскача из стаята, или картонен кашон, който става пещера, в която котката се крие и дебне „жертвата” си.

3.Научете старото куче на нещо ново! – Доказано е, че както при хората, така и при кучетата, стимулирането на умствената дейност може да забави и намали когнитивните възрастови промени. С две думи – карайте застаряващото куче да мисли, за да е по-здраво и ориентирано по-дълго време. Наред с практикуването на упражненията, с които е свикнал четириногият ви приятел, научете го и на нови трикове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *