Музиката е машина на времето

Музиката е машина на времето

Всеки от нас си има любими песни, които често слуша. Има и такива, които остават през времето и се харесват на повечето хора. Всяка мелодия създава особено усещане, нещо като аромат на своето време. Така слушайки песни от различни години се пренасяме в миналото, потапяме се в даден период и той оживява. Музиката е като машина на времето с която можем да пътуваме до най-любимите моменти от живота си.

Затова слушаме не само съвременна музика. Мелодиите от няколко години назад са ни леко омръзнали от непрекъснато слушане. 20 години назад обаче вече музиката се води ретро. Младежите могат да се пренесат във времето на младостта на своите родители.

Още 20 години назад пък е било времето на техните баби и дядовци . По-старата музика се счита за фолклорна или класика, според типа изпълнение. Автентични записи на такава музика няма, защото по онова време не е можело да се записва. Но се е предавала от поколение на поколение за да оцелее и днес . Оцелелите нотни листи, ни дават възможност да се докоснем до великите композитори , творили класическа музика.

Тя е актуална и днес и много хора с удоволствие я слушат. Напоследък са модерни интерпретации на класически творби, поднесени по нов, атрактивен начин.

Фолклорната музика също намира място в композиции със съвременно звучене.

Създават се толкова иновативни музикални компилации, че не може да се определи как точно са миксирани мелодии от различни времена и от различни краища на света.

Тази година в музикалните хитове преобладава етно звучене, което придава на съвремието ни екзотичен и див вкус. Музикалните експерименти и копнежа по древното и дивото се появява като противовес на мощния напредък на технологиите.

Каква ще е утрешната музика никой не знае, защото бъдещото е незримо ?!

Но спиралата на времето ще продължава да се отразява на музиката, взаимствайки мотиви от миналото и създавайки нови звуци, вероятно синтезирани по нови начини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *