На почивка в Шабла

На почивка в Шабла

В Община Шабла има изключителни възможности за туризъм през всички сезони на годината

Освен морето и безкрайните плажове на Крапец и Дуранкулак, в Шабла има условия за развитие на балнео и спа услуги. В региона на езерата са открити следи от най-древните европейски цивилизации. Хоризонтът е безкраен – накъдето и да погледнете виждате и усещате неповторимостта на този край – мирис на море, необятен плаж, дюни, величествени скали, загадъчни пещери и езера, които са съхранили богато биоразнообразие. Тук, освен всичко друго, първи ще видите и изгрева!

Непременно посетете Зеления Образователен Център. Ще го познаете по масивната каменно постройка — паметник на културата, както и по парка, в който може да се види характерна за райони растителност, две езера, скулптурно експозиция на открито.

Тук може да ви помогнат по организирането на посещение до всички туристически обекти по територията на община Шабла, както и да станете част от актуално събитие в календара – концерт, изложба или образователен семинар. Запалени и природолюбители могат да наемат оборудване – велосипедна екипировки, бинокли, спални чували, палатки, чаши за пикник и да се отправят към близките екопътеки.

Храната е в изобилие – здравословна и чиста. Опитайте пиперките и вкусните камби Рибената чорба и морските дарове са незабравими. Не пренебрегвайте копривата и киселеца през пролетта, гроздето през есента, туршиите и едросмляната лютеница през зимата.

Нос Шабла е най-източната точка по българското Черноморие. Мястото е стратегическо за корабоплаването в региона. Още римляните са построили стражева кула с огън на нея. През 1856 г. е открит морски фар, който е най-високия в страната — 32 м. Той работи безотказно и днес. В близост до фара има останки от древната крепост Кария.

Църквата в Шабла носи името на Св. Харапампий, покровител на пчеларите. Тя е най-старата в региона. Първата сграда е построена през 1853 г. Земетресението през 1901 г. я срива напълно. С общи усилия е възстановена. Представлява трикорабна базилика, в съседство е изградена камбанария. Иконите са от 1908-1910 г, има запазени румънски икони от периода на окупацията 1919-1940. Храмовият празник е на 10 февруари.

Големият остров на Дуранкулашкото езеро е забележителен археологически обект. Езерото е защитена местност с изключителна важност за миграцията на прелетните птици по Виа Понтика. Водите му се захранват от подземни карстови извори и имат лека соленост. В него се ловят риба и раци.

Посетете това забележително място и ще останете прехласнати завинаги по него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *