Не правете скандали от нищото!

Не правете скандали от нищото!

Взаимната обич и внимание са в пълния си разцвет, когато решавате да се съберете под един покрив. И тогава едва ли на някой от партньорите му хрумва, че нежното цвете на любовта трябва да се отглежда много грижовно, за да не увехне при първия хладен повей на рутината.

Все пак не бива да приемате съвместното съжителство като тежък физически труд – не е чак толкова трудно да бъдете любезни, тактични и внимателни, напомнят психолозите. И предупреждават, че бързо и лесно можем да забравим, че нашето поведение се отразява на партньора ни и отношението му към нас. Затова опитайте да спазвате тези „предпазни мерки“:

Не обръщайте внимание на дреболиите!

Любимият ви оставя пастата за зъби отворена или ви пита има ли мляко, вместо да провери, или смесва дрехите за пране произволно. Наистина е неприятно, тези навици дразнят и лесно стават повод за вечно мърморене или лют скандал от ваша страна. А после трябва да направите куп положителни коментари като контрапункт на негативните критики, които сте избълвали срещу него. Затова се запитайте, струва ли си да обръщате толкова голямо внимание на дребните „кривици“ на съпруга си и да си късате нервите взаимно. Не е ли по-добре да забелязвате (и отбелязвате на глас) положителните страни на половинката си? Запазете спокойствие и поддържайте мирните отношения, като в такива моменти си спомните онези мили, смешни или значими жестове, които той проявява към вас всеки ден.

Изяснете финансовите си взаимоотношения!

Парите са най-честият повод за скандали в двойките, особено за всекидневните разходи, казват семейните консултанти. Ако предварително установите правилата, всеки да си знае правата и задълженията за общия бюджет, ще си спестите много разправии. При финансовите преговори обаче има протокол като при дипломатическите отношения: изберете удобно и за двама ви време, не разговаряйте, когато сте уморени и нервни; разисквайте темата редовно, но бъдете гъвкави и конструктивни (например ако единият от вас е в лошо настроение или има друг спешен проблем за разрешаване, отложете планирането на бюджета). По време на разговора запазете спокойния тон, не влагайте емоции, а разум, и никога не обвинявайте съпруга си, че парите не стигат. Започнете с поне една добра дума за това как той се оправя с финансите.

Не го будете посред нощ вбесени, че не можете да спите от неговото хъркане!

Да споделяте едно легло с „дъскорезница“, може да ви подтикне към крайни мерки, но едва ли си струва да прекарате останалата част от живота си в затвора заради това, като има решение. Доказано е обаче, че средно годишно стават над 100 агресивни скандала с леки физически нападения (бой с възглавницата например), заради хъркането на половинката в брачното ложе.

Консултирайте се със семейния лекар как да се справите с проблема. Той ще реши кой подход е правилният за вашата двойка – от специалните приспособления за хъркащия и тапи за ушите на слушателя до изследване за сънна апнея, операция на носа поради вродени или придобити костни нарушения и други здравословни проблеми.

Семейните консултанти обаче предупреждават, че да спите в отделни стаи не е за препоръчване – губи се телесният допир, който сближава.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *