Нишата бързи кредити в българската икономика и търговия е съмнителна

Нишата бързи кредити в българската икономика и търговия е съмнителна

Българската икономика и търговия според последни данни се съживяват и дори имаме ръст на брутния вътрешен продукт с поне до 3,5 пункта. Но реално, какво стой зад това е спорно, защото дори икономистите се съмняват в светлото бъдеще на родната икономика. В този ред на мисли стигаме до една популярна и бързо развила се ниша в икономически и търговски план – бързото кредитиране. Тази ниша е също така съмнителна по своята полезност, както и бързите темпове за развитие на икономиката ни!

Няма, как да не сте забелязали, че всяка втора реклама ни призовава към бърз онлайн кредит, кредит до заплата, без лихви, поръчители, само срещу лична карта и куп други атрактивни оферти. Но реално погледнато, какви са условията стоящи зад това и защо през 2014 промените в Закона за потребителските кредити, не направиха тези кредити, нито по-ясни, нито по-евтини за хората?

По своята същност тези бързи кредити, като ниша в българската икономика и търговия крият много премълчани допълнителни таксувания, които реално не се включват в годишния процент на разходите им! Така закона ограничава нереално високите проценти на ГПР, но пък не може да ограничи допълнителното таксуване. Според проучвания на финансови анализатори, до над 70% от гражданите ползвали бърз кредит са именно допълнително таксувани! Тези такси се събират, когато нямате поръчител или обезпечение за тегленето на заема си, които на първо четене не се изискват.

Самите потребители дори не взимат под внимание процента на ГПР, когато кандидатстват за бърз кредит, а се интересуват повече от броя на вноските и сумата по тях. Така те реално нямат представа, колко в действителност се оскъпява предлаганият им продукт, при това оскъпяването не е и напълно реалното! Да, бързите кредити са бързи, с занижени условия, но в крайна сметка ни излизат доста по-скъпо, отколкото предполагаме. Най-малкото безлихвения период е твърде кратък и непосилен, често се лъжем от получаването на малка сума пари и възможността ни я да я върнем, и най-вече търпим доста допълнителни таксувания от тези небанкови институции за кредитиране.

Българската икономика и търговия е в дълъг период на застой и това ни показва нишата бързо кредитиране. Тези кредити са лесни, достъпни и бързи в действителност. Хората прибягват до тях, защото нямат средства и затъват в по-големи дългове. Така брутния вътрешен продукт расте, а населението обеднява още повече!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *