Пътуване с деца извън страната

Пътуване с деца извън страната

Много хора смятат, че пътуването с деца извън страната е доста рисковано, но дали действително е така?!

Почти винаги родителите се страхуват да пътуват с по-малки деца извън родината си по различни причини: притеснение относно това как самото дете ще понесе това пътуване, страх от евентуално заболяване на чужда територия, неяснота по отношение на изхранването и т.н.

Пътуването в чужбина обаче има и много полезни аспекти, които са важни за развитието на малчуганите.

Защо в чужбина, а не в родината?

Дори и за малките деца (поне на 3 години), досегът с чужда култура, природа и историческо наследство носи полезно и градивно натрупване на впечатления, което обогатява. Над 10-годишна възраст вече пътуването може да носи не само забавление и развлечение, но и познание, което би било полезно за усвояването на учебния материал за децата. Също така дава възможност да се упражнява изучаван език в говорима среда.
В подготовка на пътуването!

Първото нещо, което се налага да направите, e да подготвите всичките необходими документи. Освен международен паспорт на вашите деца, е добре при излизане извън страната да имате и здравна застраховка на цялото семейство. Също така трябва да проучите какви ваксини са необходими за страните, които посещавате.

Ако децата са по-големи, може предварително да направите план на пътуването и заедно да набележите забележителностите, които бихте могли да видите, прочитайки по нещо любопитно за всяка от тях. Това ще направи децата съпричастни и ще допълнят знанията им.

Подредба на багажа за чужбина

Основното правило е да се следва здравият разум и логика с цел да се оптимизира пространството. Това важи както за пътуване със самолет, така и с автомобил. В самолет трябва да сте убедени, че всичко най-необходимо е в ръчната ви чанта, но е и съобразено с международните изисквания.

В кола, на пръв поглед, може да си позволите разточителство. Но това не e добра идея, тъй като така ще се изкушите да напълните всяко празно пространство с неща, напълно излишни и които ще отнемат от времето ви при товарене/разтоварване. Но е важно да прецените какво действително ви е необходимо, за да не го купувате после в чужбина. За целта много помагат предварителните списъци, тъй като така няма опасност да пропуснете нещо стратегическо, и в същото време ви улесняват при прибирането на багажа на връщане.

Детският багаж

Той няма нищо общо с онзи, който сте предвидили. Появява се изненадващо – преди, по време, а понякога и при пристигането ви, при това в количества и със съдържание, които могат да бъдат смайващи. Според психолози това е напълно нормално. Когато пътуват, децата смятат, че същото трябва да правят и любимите им играчки. Затова и прибират всичко, за което им хрумне в момента.

За да си спестите тези изненади, може да прибегнете до следната хитрост. Отделяте една неголяма чанта, давате я на вашите деца със задачата да приберат в нея своя багаж.
Когато има определено пространство пред себе си, те ще се стремят да поберат в чантата само онова, което най-силно го желаят, а не всичко по принцип.

Забавление по време на пътуването

Основното правило, когато ви предстои дълъг път с деца, е да им подсигурите изобилие от забавления, които да ги разсейват. Четенето на книга в кола не e добра идея. Но може да слушате музика и заедно да пеете с тях любимите им песни. За по-големите деца игра на асоциации или измисляне на истории са подходящи и забавни варианти. Успех и приятно пътуване!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *