Храни за понижаване на кръвната захар

Храни за понижаване на кръвната захар

Нивото на кръвната захар зависи от няколко фактора – физическата активност, наследствеността и менюто. Диетолозите са категорични, че има храни, които ще ви помогнат да понижите кръвната захар и така да предотвратите редица неприятни заболявания.

Спанакът е много богат на аминокиселини, а също така е източник на калций, магнезий, калий, които спомагат за понижаване нивото на кръвната захар. Освен това в спанака има много фибри, които служат на същата мисия.

Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, които спомагат за правилното функциониране на сърцето. Същевременно е богато на фибри, аминокиселини, витамини от групата В, минералите калий и магнезий, които са полезни за хората, страдащи от диабет.

Учени са доказали, че консумацията на риба намалява риска от диабет. Но имайте предвид, че трябва да я приготвяте на фурна или на пара, а не да я пържите, за да е максимално полезна.

Бадемите съдържат много протеини и фибри. Освен това са рекордьори по наличие на калий и магнезий, които свалят кръвното налягане и нивото на захар в кръвта.

Ягодите са богати на антиоксиданти, благодарение на което поддържат нормално нивото на захар в кръвта и понижават риска от възникване на диабет. В тези плодове има фибри, които помагат активно в борбата с високата кръвна захар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *