Колко вредни са енергийните напитки

Kолко вредни са енергийните напитки?

   Колко вредни са енергийните напиткиЕнергийните  напитки водят след себе си редица вредни последствия, показват световните научни изследвания като стигат до заключението, че вредата от тях може да бъде пагубна за хората, които ги консумират.

Учените анализирали всички научни опити по света и установили, че енергийните напитки са страшно вредни за човешкия организъм като основна роля за опасностите се  крият в двата фактора: кофеинът и алкохолът.

Кофеин – Въпреки, че кофеинът от своя страна не е толкова опасен поради факта, че концентрацията му в някои марки кафета е доста по-висока от тази на енергийните напитки, трябва да вземем под внимание, че кафето се пие на малки глътки и бавно, като това намалява съвсем риска от кофеинова интоксикация. Докато редица производители в стремежа си да се издигнат бързо на пазара, предлагат въпросните продукти с все по-голямо съдържание на кофеин.

Данните сочат, че от общото потребление на кофеин най-пристрастени са децата – цели 43%, следвани от младежите – 13%, а при възрастните потреблението е най-слабо – едва 8%.

Как да разберем кога сме прекалили с кофеина?

Интоксикацията с кофеин води значително до ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, гадене, повръщане, гърчове, конвулсии, психоза и в редки случаи дори смърт. Затова, ако усетите някой от изредените симптоми след употребата на кофеинова напитка, по-добре се обадете на спешния телефон и се опитайте да запазите спокойствие.

По сведения на Световната здравна организация, съществуват публикации за САЩ, Швеция и Австралия, че там вече има случаи с фатален край от сърдечносъдова недостатъчност и прояви на гърчове при хора, които са изпили по няколко енергийни напитки.

Особено опасно е редовната употреба при децата и юношите на тези тъй любими за тях напитки. Високите дози на кофеин, които се крият в състава на енергийните напитки, водят до пристрастяване и предизвикват неврологични, сърдечносъдови и много други проблеми като депресия, промяна в характера, агресивност, склонност към наркомания и алкохолизъм.

Алкохол – По официални данни близо 70% от младежите смесват енергийните напитки с алкохол и последствията от тази „бомбена” комбинация са направо зловещи.  Тук вече енергийната напитка оказва възбуждащо и стимулиращо въздействие на нервната система, а алкохолът точно обратното – потискащо със забавени рефлекси. Хората стават замаяни и опиянени като престават да разсъждават трезво, губят представа за времето, заобикалящата ги действителност, губят контрол над мислите и над самите себе си. Кофеинът замаскира степента на опиянението като води човека към бавно и сигурно алкохолно отравяне.

Само в САЩ в рамките на една година са регистрирани над  5 000 случая на алкохолни отравяния от подобни енергийни „коктейли” като голяма част от потърпевшите са били студенти. Освен това е открита тясна връзка между консумацията на тази енергийна смес и проявата на психични разстройства, частична лудост, склонност към сексуално и физическо насилие, агресия, скандали, наркотична зависимост и самоубийства.

Поради тези причини се твърди, че енергийните напитки са изключително вредни за хората в световен мащаб, дори са забранени в доста щати в Америка, както в редица други страни като Дания, Турция, Норвегия, Исландия и Уругвай със закон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *